tiistai 10. marraskuuta 2009

Joukkoliikenne Lahdessa

Joukkoliikenne Lahdessa. niinpä. Ollako vaiko eikö olla?

Ensiksi tosiasioista. Lahti talousalueena on valitettavasti asukasmäärältään juuri sen kokoinen kuin se on. 100000 asukasta on toki kiitettävä määrä, mutta...joukkoliikenteen käyttäjämäärät eivät silti ole kyllin suuret, mikä puolestaan pitää vuodesta toiseen lippujen hinnat korkeina ja palvelut määrältään vaatimattomina. No mikä siis avuksi? Monilla asuinalueilla asukkaat ovat olleet pakotettuja hankkimaan talouteensa auton ja sitten toisen auton pelkästään siitä syystä, että asuvat väärässä paikassa. Lahdessakin on asuinalueita, minne kulkeminen julkisillla kulkuvälineillä on mahdollista jopa neljä kertaa tunnissa. Toisaalta joillekin asuinalueille, kuten Karistoon, palveluita on ma-pe ainoastaan kerran tunnissa aikavälillä 6:30-19:40, la 8:40-13:40. Niinpä niin ja kahta autoa ylläpitäviä talouksia katsotaan paheksuvasti...syystäkin, muttei heidän omastaan.

Lahti tarvitsee JOUKKOLIIKENNETAKUUN. Takuulla varmistettaisiin, että jokaisen lahtelaisen on mahdollista kulkea maanantaista sunnuntaihin 5:30-23 välisenä aikana keskustan ja oman asuinalueensa väliä. Kohtuullisena matkana lähimmälle oman asuinalueen linja-autopysäkille pidän alle kilometrin matkaa. Takuun myötä jokaisen talouden pitäisi näin ollen pystyä luopumaan toisesta autosta tai jopa niistä molemmista ja siirtyä julkisten käyttäjiksi.

Mistä rahoitus, kenties ajattelet. Näkemykseni mukaan jo selkeä volyymin kasvu mahdollistaisi palveluiden lisäämisen ja jopa hintojen huojentamisen. Korjannet jos olen mielestäsi väärässä? On toki todennäköistä, että tarvittaisiin siirtymäkausi, jonka aikana Lahden kaupunki käyttäisi nykyistäkin enemmän varoja liikenteen tukemiseen, mutta voisi varmasti käyttöasteen noustessa vähitellen ohjata rahaa muualle. Esittämäni on vahvasti tänä vuonna valtuuston valmistelleen uuden strategian suuntaista ja sikälikin kannustettavaa, eikö totta?

Ei kommentteja: