keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Lahden kaupungin tuottavuusohjelma

Tuottavuusohjelma

Olen tässä kuluneiden muutaman viikon aikana paljonkin miettinyt Lahden kaupungin tuottavuusohjelmaa ja sen toteutusta erityisesti sivistystoimialalla, päiväkodeissa ja kouluissa. Kuluneen viikon maanantaina harkitsin puheenpitämistä aiheen tiimoilta kaupunginvaltuuston kyseistä aihetta käsittelevässä kokouksessa.

Miten minä sitten ymmärrän tuottavuuden? Loppujen lopulta aina päädytään rahaan. Jotta voitto Lahden kaupungin sivistystoimialan tekemästä työstä voitaisiin maksimoida, on tarpeen: a)suurentaa luokkakokoja, b) suurentaa kouluja, c) integroida mahdollisimman moni erityistä tukea vaativista oppilaista yleisopetusryhmiin, d) säästää ateriapalveluista, e) säästää tilapalveluissa eli korjauksista ja ylläpidosta, f) hiljaisen tiedon jakaminen koulun/päiväkodin sisällä ja eri yksiköiden välillä, ja g)päivähoidossa tulee edellä mainittujen lisäksi huolehtia jatkuvasta, mahdollisimman korkeasta käyttöasteesta.

Huolettaako sinua? Minun on myönnettävä, että minua huolettaa kasvatuksen ja opetuksen ammattilaisena. Jos pyrkisimme ajattelemaan kaupungin tuottavuutta myös pidemmällä aikajanalla kuin vuosi tai kaksi vaan siirtäisimme fokuksen pidemmälle tulevaisuuteen. Näin tehdessämme voisimme keskittyisimme laatuun, laadukkaaseen opetukseen lähikouluissa ja päiväkodeissa, kyllin pienissä opetusryhmissä. Erityistä tukea tarvitseville tulee järjestää opetusta hiljaisissa, keskittymistä tukevissa ja jatkuvan erityisopettajan läsnäolon mahdollistamissa opetusryhmissä. MÄÄRÄ ei voi korvata LAATUA! Tämän laadukkaan opetuksen seurauksena hyvin hoidetut ja opetut/kasvatetut lapset tulevat pärjäämään tulevaisuudessa, ovat terveitä, luottavat itseensä, valmistuvat ammattiin, työllistyvät ja tuottavat moninkertaisesti yhteiskunnalle (=Lahden kaupungille) heihin sijoitetun panoksen.

Myönteisenä puolena näkisin tulospalkkauksen, edes osittaisen sellaisen rantautumisen. Hyvästä työstä pitää palkita!

Kiitos kun jaksoit lukea. Kommentoi toki. Mielelläni kuulen sinunkin mielipiteen asian tiimoilta.

Ei kommentteja: