keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Lähikirjastopalvelut kuuluvat jokaiselle lahtelaiselle

Syksyllä 2010 palveluverkkotyöryhmä aloitti työnsä sivistystoimialan palvelujen kartoituksen mahdollisten säästöjen saavuttamiseksi. Osana näiden säästöjen tavoittelua voidaan nähdä myös kirjastopalvelujen leikkaamisen pois Kariston palvelukeskuksen II vaiheen hankesuunnitelmasta. Alustavissa suunnitelmissa palvelukeskukseen oli tulossa ehkä hieman ylimitoitettukin 400m2 lähikirjasto.

Lahdessa on lähikirjastoja Jalkarannassa, Renkomäessä, Liipolassa, Kärpäsessä, Ahtialassa, Mukkulassa sekä Kiveriössä, joista viimeisintä on esitetty lakkautettavaksi. Kirjastoverkkoselvityksessä on tuotu esille merkittäviä seikkoja, jotka puoltavat lähikirjastojen säilyttämistä.

Kaikille kuntalaisille kuuluvat yhtäläiset oikeudet saavuttaa palvelut, kuten kirjastopalvelut, myös Kiveriössä ja Karistossa. Sivistystoimiala näyttää nyt päättävän jättää Kariston ilman kirjastopalveluja sillä perusteella, että siellä on tällä hetkellä liian vähän asukkaita. Palvelukeskuksen pohjimmainen idea on siinä, että se muuntuu asujamiston vanhetessa. Kariston asukasmääräksi on alustavissa suunnitelmissa kaavailtu noin 10000 asukasta. Nähdäkseni tämä asukasmäärä hyvinkin tarvitsee lähipalvelunsa. Vahvana kritiikkinä palveluverkkotyöryhmän ja sivistyslautakunnan työlle ja päätöksille; jos kirjastopalveluita ei sisällytetä palvelukeskukseen nyt, niin voimme olla täysin varmoja, ettei Karistoon tule ikinä valmistumaan näitä kirjastopalveluja lähikirjaston muodossa. Kiveriön pelastus voi olla se, että pääkirjasto on suhteellisen lähellä Kiveriötä.

Ei kommentteja: